Директен телескоп

Директен телескоп Риболова с директен телескоп е много емоционален и динамичен.
Kато за начало трябва да се избере дължината ,и после да се направи сметка какви риби искаме да ловим с него. Попринцип директния телескоп е за бърз риболов на дребни риби. Има и директни с допълнителна оплетка, която придава необходимата здравина за риболов и на шарани. Но тогава натежава доста и ако трябва да седиш с директен 8м , който тежи 500 грама цял ден си е малко мъчение. Аз лично имам Focus Finessa 8m. и съм доста доволен. Като грамаж е 270 или 280 грама и е наистина голямо удоволствие да се лови с него. Aко ще търсим едри риби задължително трябва да оборудваме въдицата с ластик,които е желателно да поставим на 3-то коляно на директния.Предимствата са огромни ако прикараме рибите в близост до брега.Нямаме корем,всеки път хвърляме на едно и също място,храним много точно и т.н изобщо прикараме ли рибата удоволствието да ловим с директния е несравнимо.

Коментари

тази статия има 19 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  29.10.2010
  21:00

  Вашият коментар...В момента ползвам директен телескоп на Линеафе с дължина 6 м оборудван с ластик 1,0 мм на трето коляно+ един връх плътен.Удоволствието да лвиш с директен е огромно.Първо за кратко време с директния можем да извадим повече риби отколкото ако сме оборудвани с макара и това е добре че стръвта се подава непосредствено на захраненото място .Осн.влакно 0,12, повод 0,08-0,10 най много.Кукичката е с № 18/20 вързана на повод с дължина около 30 см.При построяването на линията гледам да я направя така че да бъде с около 50 см по къса от телескопа , за да мога по лесно да замятам.Имам и по стар телескоп 6-ца на който на върха съм монтирал половинката на една пластмасова "чашка" от шоколадово яйце .С нея обикновено си захранвам с зърнени храни или пък бели червеи живи или лепени.За осн.утежнение винаги използвам най малките съчми от порядъка на 0,06 гр, а тежината на плувката ми е в диапазона от 0,5-0,75 гр

 • vwsport
  vwsport
  29.10.2010
  22:41

  И аз имам една стара 6-ца и на върха и съм сложил една кутиика и с нея вкарвам бели червей и захранка.Това го правя само по струма,където водата е плитка и рибите се плашат от плясването на храната във водата.Имитирам "къпирането" на щекарите :)

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  31.10.2010
  21:34

  И мнага добре се получава.Може да се имитира "къпирането" акто е при щекарите , но си заслужава.Както казва колегата за р.Струма е префектно..

 • maniakmafaka
  20.12.2010
  17:48

  Вашият коментар...zdr.k
  kolegi imam edin 8metrov teleskop iskam da si montiram lastik,no predi da si q kupq moje li po-podrobno da obqsnite kak se montirate lastika na 3-to kolqno na prytta.blagodarq

 • lukas65
  20.01.2011
  15:02

  цитат:"kolegi imam edin 8metrov teleskop iskam da si montiram lastik,no predi da si q kupq moje li po-podrobno da obqsnite kak se montirate lastika na 3-to kolqno na prytta.blagodarq"

  И аз живо се интересувам от монтажа на ластик.Моля споделете или посъветвайта.И аз благодаря предварително.

 • Fish man
  Fish man
  19.04.2011
  14:07

  Da te pitam tva kadeto e stoikata na kutiqta kupil li si q ili si q napravil kadeto slaga6 glistite

 • vwsport
  vwsport
  19.04.2011
  14:23

  аз си я направих,но вече я развалих защото си купих масичка ;)

 • Fish man
  Fish man
  19.04.2011
  15:15

  trea i az da si napravq mn
  ogo e qko

 • Fish man
  Fish man
  19.04.2011
  15:16

  s vint li go zaxvana za trabata

 • vwsport
  vwsport
  19.04.2011
  15:21

  с две болчета с гайки.Първо пробих кутията с бормашина с много малка бургия.След това с чук сплесках стойката,която беше стара за въдица.След като сплесках стойката и на нея пробих 2 дупки.После само прикрепих кутията към стойката с болчетата и заспа.

 • asen1989
  asen1989
  05.01.2012
  13:11

  някои може ли да сподели инфо примерно за телескоп до 120 лв 7 или 8 метра ще издържи ли напора на скобар 1,5к в бързеи без ластик .....

 • vwsport
  vwsport
  05.01.2012
  23:32

  финесата ще издържи,но влакното или куката няма да издържат гаранция

 • asen1989
  asen1989
  06.01.2012
  22:52

  хмм но тя нее 120 лева :D

 • martinchamov
  martinchamov
  27.03.2012
  13:18

  баш си е 335 г пише го на пръчката,с тапите 350 г-имам го същия 8 м-убийствено оръжие за скобари над кило и бели мрени-лек,малко лигав ,но много здрав и кефа е страхотен,имам и седмицата по стария модел im 9 лилавката-и нея съм я направил на 8 метра тя пък е ужасно тънка в диаметър абе с две думи фокус финеса!тва е за реката,за язовири ловя с други осмици и деветка с друг баланс по твърдички-абе фен съм си на директните то е то- успехи !!!!!

 • martinchamov
  martinchamov
  27.03.2012
  13:22

  колега до 120 лева ако ме питаш мен-бегай си вземи един ню хънтер 8 м 80 лева мисля--един пич с мен си лови с такава и ги боде скобите къде ги побара-държи се перфектно не е много тежка-абе за тея пари е идеална и ще ти върши много работа на 8 метра-а и е доста правичка-са колко време ще издържи зависи само от това колко си грижовен!!!!!!

 • martinchamov
  martinchamov
  27.03.2012
  13:26

  аз ловя без ластик с финесата -от места с метър метър и малко вадя риби и по 1,8,1,5 -имам в преджид 1,8 ми е рекорда за скобар-са друг е въпроса ако има течение и е 50 см вода-заминава си ако реши като стой та гледай-колегата ти каза или влакното или куката-пръчката не я мисли!!!!! вива!!!!!

 • martinchamov
  martinchamov
  27.03.2012
  13:28

  баш си е 335 г пише го на пръчката,с тапите 350 г-имам го същия 8 м-убийствено оръжие за скобари над кило и бели мрени-лек,малко лигав ,но много здрав и кефа е страхотен,имам и седмицата по стария модел im 9 лилавката-и нея съм я направил на 8 метра тя пък е ужасно тънка в диаметър абе с две думи фокус финеса!тва е за реката,за язовири ловя с други осмици и деветка с друг баланс по твърдички-абе фен съм си на директните то е то- успехи !!!!!

 • martinchamov
  martinchamov
  27.03.2012
  13:34

  .При риболов на скобар,ластика е решаващ за ваденето на рибата.Той обира перфектно напъните на рибата и я мори доста здраво.Когато искаме да монтираме ластик на директния,трябва да се запасим с още един кух връх.Така когато искаме да риболовстваме без ластик си слагаме обикновенния връх(най-добре да е с жило)и обратното когато ще търсим едри риби слагаме другият връх с ластика.За да монтираме ластика първо трябва да отрежем кухият връх до толкова,колкото ще е дебелината на ластика който ще се слага. Ако е дебел ластика се реже повече.След като сме отрязали колкото е необходимо на върха се слага специална втулка през която ластика се хлъзга.Задължително ластика се смазва със специална смазка,за да се хлъзга перфектно в противен случай ако не се смаже ,той се надира и се къса много лесно.Най-важното е да бъде опънат много точно в зависимост от линията и трябва да се прибира правилно. Опъването става от конусовидната мотовилка(бънг) която винаги се слага на трето коляно на въдицата.Самото поставяне на ластика на трето коляно става чрез така наречената вдевачка.Тя представлява многожилена стоманена тел в края на която има ухо на което се нанизва ластика и се прокарва през колената.След като прокараме ластика идва ред на конектора.Аз препоръчвам да вържете ластика към конектора чрез самозатягащ се възел(според мен това е най-добрия възел)Колкото и да дърпа рибата възела ще се затяга.Стандартната дебелина на ластика е от 0,8 до 1,0 mm. Това е ластика, с който успешно можете да ловите както дребни риби, така и по едри без никакъв проблем.

 • Asen Karamfilov
  Asen Karamfilov
  14.09.2013
  16:32

  много шум за нищо-с шест метра кух телескоп "pleassure",основно 0.16,повод 0.12 green tortue на Суходол,на снежинка си извадих шаранче три и сто:вярно,ваденето ми отне двайсет-трийсет минути,но тестването на телескопчето си заслужаваше.Относно власната никога не съм проявявал недоверие,защото не са "мейд ин чайна",а made in france-green tortue,:тези останали ми няколко десетки метра от време оно ги ползвам още без проблем!От както дръпнатите очички се настаниха трайно на м/у народния пазар,много знакови и реномирани европейски фирми за влакна фалираха-от различни вносители/от ранга на Ж.Орозов/ получавам уверения,че видите ли,тези бивши водещи фирми са "изнесли"производството си в Азия,да им е по евтино:бла бла бла-е аз не съм шаран,та да се хващам на тъпотии....Жалко,че хубави влакна около и в България НЯМА,:ако влакното е черно/уж потъващо/,след третото замятане става светло синьо,тогава за какво става дума-да не пропускаме цената-колкото поскъпо,в пъти е по калпаво....Действителността е:свалям си старите влакна от форелово време и колкото толкова!НА СЛУКА КОЛЕГИ

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org