Никулденски шаран

Никулденски шаран 6-и декември е важна дата за мен. Аз съм моряк, сина ми учи във Варненска морска гимназия (демек и той кандидат моряк), а и се казва Никола. В семейството ми задължително отбелязваме празника подобаващо и шарана задължително присъства на трапезата ни. Ако не съм успял да хвана собственоръчно шаран преди това (разбира се причината за това е отсъствието ми от България), срам не срам отивам и си купувам. Избирам шаран с тегло около2,5- 3 килограма. Понеже нямам информация за произхода му и може да е ароматизиран на тиня,след като го изчистя още на предния ден, го изкисвам в посолена вода с изцедени 2-3 лимона в нея.Дори и да не мирише, шарана след такава обработка придобива по-добър вкус. За плънката приготвям 300 гр. орехови ядки, 150гр. изчистени от костилките маслини, 100гр. стафиди,3-4 глави кромид лук, 1 стрък праз лук, смлян черен и червен пипер, 300гр. ситно нарязани гъби и 150гр. нарязан на дребно бекон. Още са нужни 2 лимона нарязани на колелца, зехтин и сол. Гореизброените вкусотийки се запържват леко в дълбок тиган със зехтина. След това се насипват в шарана и се мушкат още няколко резенчета лимон , следва внимателно зашиване на напълнената коремна кухина на рибата. Избира се подходяща тава, ако ви е останала плънка- не се притеснявайте- постелете я на дъното на тавата,даже може да добавите още малко нарязан лук и малко вода.Нареждат се останалите кръгчета лимон върху шарана и се слага във фурната на 180градуса.пече се около 35-45 мин., в зависимост от размера на шарана. Ами да ви е сладко!

Коментари

тази статия има 6 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • galin
    galin
    27.03.2010
    01:50

    Иво няма да чакам до Никулден ами ще пробвам рецептата.

  • vwsport
    vwsport
    27.03.2010
    09:48

    Изглежда много вкусно

  • galin
    galin
    06.05.2010
    14:36

    Тази рецепта сам за шаран ли е или става и за други риби?

  • galin
    galin
    22.11.2011
    02:49

    Наближава Никул ден. Кой какво е приготвил за софрата?

  • dididbg
    dididbg
    22.11.2011
    15:54

    Ами принципно е за шаран,но като искаш плънка за друга риба кажи каква риба ще пълнеш и ще ти кажа плънка ок.С едно не съм малко съгласен в горната рецепта е че когато се слага лимон трябва да е БЕЗ кората,придава аромат но в същото време и доза горчивина което е неприятно.Рано е още има време.

  • MCfaraona
    MCfaraona
    01.12.2011
    11:24

    Моята рецепта за шаран е подобна на колегата ivomorqka . Разликата е само, че аз плънката от орехи стафиди и лук ги задушавам в тигана и пълня шарана ,а отдолу под него сипвам 2 буркана домашно приготвени домати може и от консерва. По този начин се получава леко сладникаво и леко кисел вкус много е приятен. Ето и как изглежда моят шаран http://mcfaraona.snimka.bg/fishing/moi.538453.25733266

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org