Пъстърви на Бюл

Написано от galin на 17.08.2013 год. пиши по темата
Пъстърви на Бюл Здравейте колеги,
Искам да споделя няколко риболовни излети за пъстърва, които направих в Анлия. Пъстървата на острова почти задължетелно се лови само с мухарка. В последните години обаче заради рецесията и намаления брой на въдичарите някои големи езера започнаха да разрешават риболов на пъстърва по всякакъв метод. Миналата година открих едно такова езеро и съм много доволен от него. Казва се Бюл.
Тази година за пръв път отидох пролетта. Беше прохладен, облачен ден. Започнах риболова на блесна и облавях полека различни части на езерото. Цяла сутрин проверявах многобройните заливи и ръкави, но без резултат. Никой от колегите не хващаше. След обяд минах на мухарката, но отново без резултат. Продължих да търся рибата в големият водоем, докато към 16:00 видях в един залив буквално скупчили се една до друга 5-6 лодки. Помислих си, че колегите са напипали рибата там и веднага се преместих при тях.
Още с първото хвърляне имах удар. Използвах малки 6 сантиметров чупещ воблер. За Час улових 6 пъстърви между 1.5 и 2.5 килограма. Също толкова се и откачиха. След това кълването престана. Очевидно рибата се измести. Останах доволен от риболова, упорството от дългото търсене накрая се възнагради.
След няколко месеца през лятото отново наприх един излет този път с приятел. Времето беше много топло, слънчево и безветрено- много добре за въдичаря, но зле за пъстървата. От други колеги разбрахме, че ситуацията е плачевна. В последните няколко дни никой не беше хванал риба и имаше много малко въдичари. Мухарите чакаха да се застуди и заоблачи.
Преди да се качим в лодката обаче един възрастен колега ни подметна тихо, „момчета търсе я в най дълбокото“.
Оправихме се с лодката и почнахме да я търсим тук и там. Абсолютно никой не хващаше. Беше голяма жега и след час повечето лодки започнаха да си тръгват.
Рещихме да пробваме нещо различно. Отидохме на стената където дълбочината бе най-голяма, но воблерите ни газеха само до два метра. Затова сложихме на основното влакно по една подвижна 60 грама тежест, после вирбел и на вирбела повод от един метър и на него воблера. След замятане оставяхме за около 10 секунди тежеста да смъкне воблера в придънните слоеве и тогава почвахме да убираме.
Резултатите последваха моментално. Имахме кълванета през 20 минути.
Тогава и забелязахме колегата който видяхме по рано. Беше си завързал лодката за кулата в най-дълбоката част. Отидохме при него и той ни каза че вече е уловил над 50 пъстърви. Практически всяко хвърляне беше риба. Използваше потъващ шнур който оставяше да потъне почти до дъното и полека го обираше нагоре. Обясни че ударите са на около 10 метра дълбочина.
Веднага обърнахме на подвижни плувки и сложихме по няколко червея. Буквално след няколко секунди още преди плувката да се успокои последваше кълване. Беше сеч.
Набързо си направихме лимита от 8 риби на човек. После половихме още малко за кеф като ги пускахме обратно. След час ни омръзна и си тръгнахме.
От тези излети си правя изводи, че е изключително важно рибата да се търси докато се отрие къде се е концентрирала.
наслука

Коментари

тази статия има 2 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • AUDI A8 BLACK 2012
  AUDI A8 BLACK 2012
  21.08.2013
  02:10

  Супер излет колега,Браво :)

 • Asen Karamfilov
  Asen Karamfilov
  13.09.2013
  17:47

  Вашият риболовен излет в,до,около,/т.е.извън България/ едва ли би учудил колегите у нас!Толкова филми по тв за риболовни излети извън страната,просто нямам думи...Може би,ако имахме контрола на чуждите страни за риболова си,едва ли щяхме през ден да сме в Гърция,Румъния,Сърбия-а да не забравяме,че преди да тръгне на риболов в чужбина,нашенецът първо проверява риболовния статут на съответната страна,пък тогава тръгва!Чуждите законодателства не прощават никому:за тях е без значение дали си полицай,съдия,депутат-щом си сгазил лука,прошка няма!Колкото до риболова Ви в Англия,поздравлявам Ви-дано в Родината имате подобна слука......

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org