Повърхностни примамки за лов на щука

Повърхностни примамки за лов на щука
________________________________________

Есента настъпва, а заедно с нея се активизира и щуката. Идват дните, когато хит при спинингистите стават големите зъбатки. Има обаче един съществен момент, най-вече при риболов в заблатени водоеми. Все още дъното им е силно обрасло с водорасли. Туфите правят почти невъзможен риболова с тежки блесни и воблери, тъй като вместо щуки ще вадим топки с водорасли. Как да реагираме? На помощ идват повърхностните примамки.
В текста няма да стане въпрос за поперите, тъй като у нас тази иначе разпространена в Америка и Европа примамка е слабо тествана. Нека се насочим към по-разпространените и работещи схеми на лов на щука с блесни, уокъри и стримери.
Въртящи блесни: Стандартните въртележки за щука не са много удобни за риболов в тревясалите блата. Причината е в теглото им. Ако искаме да вървят близо до повърхността, трябва да ги водим бързо. Да, ама щуката е мързелива и често пъти изобщо няма да хукне след тях. Затова на помощ идват някои олекотени блесни. Те се състоят само от метална ос без никакво утежнение и листо. Фактически основната тежест се пада на лопатката. От този тип са например примамките „Лусокс” на „Мепс”. Изключително добре работят и старите съветски блесни, които се състоят от лопатка, нанизана на металната ос. Заради лекото си тегло примамките хем може да се водят бавно, хем да вървят над водораслите.
Клатушки: Има два типа клатушки, които са подходящи за тези условия. Едните са по-широки, но от по-тънка ламарина – приличат на нещо като малка обувалка. Другите са по-дребни като габарити, откъдето идва и по-малкото им тегло. От втория тип например са новия хит Kibs Stream, които тежат около 10 грама и са предназначени за риболов на неголеми хищници. Теглото им е достатъчно високо, за да покрием значителна дистанция при замятане, ако се налага.
Уокъри: Това са воблери, но без лопатка и плуват отгоре. Имат значително тегло, което позволява да си заметнем надалеч и да ги водим бавно, на пресекулки и с дразнещи движения. Това направо влудява щуката. Добре е първо да опитаме примамката как играе наблизо, за да разберем какви движения ще извършва и далеч от погледа ни.
Стримери: Много резултатно оръжие за „близък бой”. От няколко години моделите от заешка козина „Пайк Бъни” добиват все повече популярност. Когато се напоят добре с вода, тези стримери увеличават теглото си и може да бъдат замятани със спининг на дистанция около 20 метра. Тъй като хищникът се върти най-често близо до брега, това разстояние е съвсем достатъчно. Как се води стримерът? След замятането го оставяме да пропадне съвсем бавно точно над водораслите. Водим с придърпвания и паузи от по няколко секунди, в които примамката потъва надолу.

Коментари

тази статия има 0 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org