Бяла мряна


Бялата мряна или както е известна Дунавската мряна е красива рибка с дребни здраво закрепени люспи. Устата е месеста и източена с мустачки. Обитава дъбоките каменисти, чакълести и глинести дъна на реките. На тинесто дъно не търсете бялата мряна. На дъжина достига до 80 см. и тегло до 6-7 кг. Класическия риболов на бялата мряна е на дъно. Дадените от мен по-далу пояснения се отнасят за риболов на бяла мряна по река Дунав. Но предполагам че важат и за други "рекички".
Такъми
Подходящи са пръчки с дължина 2,50-3 м с твърд връх. Макарата да може да побере поне 150 м влакно 0,45, препоръчително е да има поне 2-3 лагера, защото риболова на Дунава амортизира много предавателният механизъм. Куките в зависимост от стръвта от No 0 до No 5. Влакното 0,45 меко, цвета няма значение. Тежестите трябва да са плоски около 20-40 грама
Стръвта
Любима стръв на бялата мряна са поповите прасета. Но с успех може да се използва и обикновен царевичен качамак. Различните видове торти също дават добри резултати. Като по екзотична стръв се използва обелена рачешка опашка.
Избор на място
Мястото трябва да е дълбок, не много силен бързей, каменисто или чакълесто дъно. Тук трябва да отбележа че е добре да се проучи къде какви риби се ловят. По течението на р. Дунав има два типа места : Първо - Място с много камани, подводни ями, където рибата кълве. Но ваденето на въдицата е истинско изкуство и втрорият тип места са с пясъкливо или глинесто дъно където рибата се обажда по-рядко, няма много колеги и не се оставят килограми тежести във водата. Та лично аз предпочитам първият тип места.
Самият риболов
След като сме избрали стръвта и заметнали. Линията се опъва и задължително се проверявя аванса като се регулира така че да отпусква плавно влакно при силно дърпане с ръка. Имаите предвид че възможността да удари трофеен екземпляр е голяма. Ударът на бялата мряна е рязък, при по-малките екземпляри има две три последователни почуквания, добре е да се изчака и при някое от следващите по-чуквания /Ха почуквания та има случай когата амплитудата на върха е 1 м и повече, казва се че пръчката пие вода, точно тогава адреналина е ...в небесата/ Засича се със широк замах все пак линията е доста дълга устата на рибата е месеста и куките трябва де се забият добре. След засичането ако аванса е добре настроен и рибата над два килограма обикновенно се чува любимото ни просвирване, и борбата започва. Основното правило е да се опитаме да отлепиме рибата от дъното. Ако рибата се оплета в някой камък не дърпайте оставете я сама де се откачи може да се опита като се опъва срещу течението, по-течението, от восоко /примерно от шкарпата/ и разни други импровизаций. И така рибата по един или друг начин е доведена до брега тогава отпуснете аванса още малко, навлезте във вода поне до 50-60 см дълбочина и в никъкав случай не отпускайте линията. Тук е добре да има някой който поне да ви донесе кепчето, защото иначе се правят разни "глупости" който не водят на добре, лично аз слагам кепето изправено на някой камък и отпускайки влакното бавно се приближавам до него, но това е чиста проба импровизация. Приемаме че има кой да Ви го донесе. Тогава пърта се хваща с лявата ръка кепа се държи с дясната. Рибата се вкарва вътре, а не се гони с кепа. И запомнете че рибата е уловена чак когато е вкарана в живарника !!!

източник:http://fishmaster.hit.bg & vwsport

Коментари

тази статия има 0 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org