Сивен

Написано от vwsport на 24.07.2010 год. пиши по темата
Сивенът е Американски вид, изкуствено размножаван и разселван и у нас. Формата на тялото му е като на балканската пъстърва. Заради маслиново зеления му гръб с едри тигрови ивици и петна е смятан за най-красивата пъстървова риба в нашите води.
Коремните му перките са наситено червени, с хармонична бяла и черна ивица в предния край. На дължина достига 40 см, а на тегло 1–2 кг. Сивенът обитава най-студените води. Храни се с насекоми и личинки. У нас го има в някои рилски езера и потоци, добре се развива и в яз. “Белмекен” и яз. “Широка поляна”.

Коментари

тази статия има 1 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • Asen Karamfilov
    Asen Karamfilov
    13.09.2013
    21:46

    Сивенът по мое "младост"време беше повсеместно разселен пи всички най-високопланински рекички в Рила,но най-голямата му популация беше,и си остана до сега язовир "Калин"-ЗАБРАНЕН от 1966г.т.е.от времето на построяването му до днес!Сега какъв статут има не знам,но и не ме интересува!През 2000г.по време на туризъм имах нещастието да засека на една рекичка м/у Самоков и Боровец група "симпатични и якички"момчета,които ловеха 8-10см сивенчета и необеспокоявани ги прибираха за консумация!През далечната 1978г.направих един "подборен"мухарски риболов около с.Говедарци и доказах на себе си,че има пет вида пъстърви-балканка,дъгова/американка-rainbow trout/,пелед,сивен и grayling-широко разпространено име,но не си го спомням.Всъщност това няма значение,но пожелах,да Ви припомня за патриотичната дейност на някогашната организация БЛРС-разселване,опазване,проверки,наказания,от които най-лекото беше "отнемане на билет за риболов",до СЪД....

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org