Първи стъпки в подводния риболов

Написано от galin на 11.03.2011 год. пиши по темата
Първи стъпки в подводния риболов 2009 беше годината когато за пръв път и то съвсем неочаквано практикувах подводен риболов. Мой колега предложи да отидем на къмпинг за 3 дни в една местност за която той също беше само чувал. Намира се в Dorset, England повече информация за нея може да намерите тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Durdle_Door .От снимките може да видите сами че е невероятно красиво място. Водата е кристално чиста и много, много студена Къмпинга много ми хареса. Имаше възможност да си опънем палатката в малка горичка на около 300 метра от плажа. Освен това в цената на къмпинга която доколкото си спомням бе към 20 британски лири на вечер се включваше добра баня и тоалетна, в къмпинга има и магазини и уютна кръчма. На този сайт може да намерите повече информация за къмпинга:

http://www.lulworth.com/holiday/holiday_park.htm

За подводен риболов тук и дума не може да става без неопренов костюм. Температурата на водата е толкова ниска че след 10 мин човек напълно вкоченясва.

Този който аз използвах бе от най-евтините. Българите които живеят във Великобритания са виждали сигурно че в един от супермакетите Lidl се продават неопренови костюми от по 20 лири. Е та моя бе точно такъв.

Харпуна който ползвах бе ластичен купен от интернет а шнорхела, плавниците и маската също от Лидл (браво на Германците).

Водата е доста по солена от тази в Черно Море, също и плътността и навярно е по-висока, защото практически не може да потънеш а се носиш по повърхността като тапа.

Дъното се виждаше кристално ясно и видимоста беше добра на дълбочина до 6-7 метра. Като за първи подводен риболов мисля не се справих лошо. Първия ден имах четери риби и три рака. Казвам риби защото наистина не знам как се казваха. Едан от тях бе с много интересна уста имаше зъби буквално като на кон и пасеше водорасли по камъните.
В един момент край мен мина пасаж от около 10-15 риби многократно по големи от тези които се въртяха в плиткото но от сърцебиене не можах да уцеля нито една

С две думи риболова беше много интересен, а гледките по водата вълшебни. Най-хубавото е и че без скъпa екипировка човек може да изживее такива неща.

Коментари

тази статия има 2 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • ivomorqka
  05.04.2010
  18:19

  Здрасти, колега. Аз също обичам и подводния риболов, но неопрена ми плаче отдавна за смяна.В тези супермаркети намират ли се и по-големички размери от рода на 2XL -3XL. За да знам да търся. След седмица заминавам за Холандия, а от там може и до А нглия да прескоча.

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  10.11.2010
  20:02

  Вашият коментар...Здравей, Галине!От мой познат който има къща в Ахтопол знам че подводния риболов си е яка тръпка.Но не е за всеки.Често имали улов от едри пеленгаси , които вечерно време приготвяли по "тайни" рецепти задължително придружени с много рибарски приказки и отбрани питиета и мезета.

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org