Шарани в Канада

Написано от galin на 06.09.2010 год. пиши по темата
Шарани в Канада Все не ми остава време да разкажа за шаранджийският риболов в Канада. Това лято когато бях на гости на моя приятел Краси в Торонто ловихме предимно хищници, но накрая отделихме ден и половина на тази чудесна риба.

Това което знаех още от преди е факта че в Канада и САЩ шарана се смята за плевелна риба и вредител. Като цяло не представлява интерес и местните риболовци не го ловят. На всички езера където бяхме, рибарите отговаряха че са чували какво е шаран но всички ловят само хищници и то предимно на икуствени примамки.

И така с Краси отидохме на едно езеро (вече ни си спомням името му) където той е хващал шарани по 2-3 килограма. Като пристигнахме беше панаир. Те канадците са луди по къмпирането но пък и в този ден някаква фирма си беше изсипала служителите на банкет (към 2000 души) и най-хубавите места бяха заети.

Ние си намерихме едно местенце в края на един залив, доста неудобно и обрасло с тръстика, метнахме по една въдица на царевица и зачакахме. Мезвахме и пийвахме и решихме да спим до въдиците. Спането не се получаваше обаче, защото маломерни сомчета кълвяха на всеки 20 минути. И аз много се очудих, сом на царевица?! Но не ни даваха покой и постоянно трябваше да презареждаме. Накрая ми писна от тях и наистина си мислех че до куките шарана няма да се вреди от тази напаст. На макарата си имах плетено влакно Power Pro 30lb което беше останало от предните дни на риболов на блесан. Не го смених и замятах с него и със спининговата си въдица защото нямах друга. Към 23:00 съня почна да ме надвива, проклетите сомчета не спираха да кълват и тъкмо се унасях, когато въдицата ми просто полетя във въздуха и цопна във водата, влакното направи цък и сопата плуваше на повърхността на езерото. Сънен, нагазих във водата и си я прибрах. Не ми си вярваше че риба може да скъса това изключително здраво влакно. А Краси каза, че в езерото имало “малки шаранчета”. Презаметнах, този път отпуснах аванса и си легнах. Към пет алармата изпищя и чух как аванса свири като луд. Скочих и нагазих с дрехите във водата, страх ме беше да не оплете в многото тръстика. Дърпаше много силно, помислих че е поне 7-8 кг, когато влезе в кепа обаче се оказа към 3.5 (нямахме кантарче). Невероятно силното дърпане го отдавам на това че шарана е див. В Канада никой не развъжда шарани и няма примеси на култивирани породи. Тялото му е издължено и много силно, никога не съм вадил шаран който да се е борил така.

Към 12 на обяд последва невероятен удар отново със свирене на аванса и след 15 минути близнака на първия се оказа в живарника.

След това събрахме багажите и към Торонто. След няколко часа ми беше полета наобратно. Шейстанайсет дни риболов минаха като сън. Незабравимо преживяване…

Коментари

тази статия има 10 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • vwsport
  vwsport
  06.09.2010
  10:37

  Леле имало е емоции.Евала за рибите.Дивия шаран няма нищо общо с другите шарани,дърпа се 100 пъти повече :)

 • vwsport
  vwsport
  06.09.2010
  10:38

  галине не видях за монтажа ти? на косъм ли го лови?

 • galin
  galin
  06.09.2010
  12:43

  Не лових на косъм. Използвах най-обикновен монтаж който се състоеше от плетено основно влакно, на него подвижна тежест, а на края на влакното малък вирбел за който е завързан повода- това позволява бърза и лесна смяна на поводите. повода отново от плетено влакно, 12 см дълъг с кука номер 3. На куката нанизани 5-6 царевични зърна от косерва.

 • vwsport
  vwsport
  06.09.2010
  12:59

  тука в България,на този такъм няма да хванеш сигурно нищо.При нас рибите са супер много наплашени от бракониери и прочие че пипат на супер фин такъм.Но както казваш,щом там не я почитат тази риба тя е необезпокоявана и кълве смело :)

 • galin
  galin
  06.09.2010
  13:13

  Ами аз бях подготвен само за риболов на блесна и за шарана трябваше да импровизирам. Много фин такъм също тук е безпредметен защото след това се разчетох за шарана в Канада и разбрах че понеже тук никой не го лови той стига до огромни размери виж това:

  http://www.canadiancarpin.com/videos.htm

 • galin
  galin
  06.09.2010
  13:28

  Знаеш ли Любо в бг много шаранджии използват супер финни линии за шаран и отиват все повече към тази крайност, като често обясненията за неуспешни шаранджийски излети са, че шарана е много напрашен и затова не кълве на по груби такъми. В това твърдение има истина, но реалният проблем е че в бг не остана шаран. Преди да дойда да живея в Анлия и аз си мислях че проблема е в грубите такъми, за съжаление не е- просто не остна шаран в бг, то като няма шаран в язовира ти и на 0.10 да ловиш няма как да хванеш. Тук съм ходил на езера където се хвашат на ден по няколко шарана и всички от 5-6 кг нагоре, тези шарани после се пускат, след два дни после някой пак ги хваща - те защо не се напрашават а продължават да кълват.

 • vwsport
  vwsport
  06.09.2010
  13:48

  да прав си,наистина не останаха риби или пък ако има то те са много малко и може би затова не кълват често.Като гледам от линка дето си дал за такива риби може само да мечтаем тук.

 • ivan34
  ivan34
  29.01.2012
  13:47

  lop

 • diqn_bozlev
  diqn_bozlev
  29.01.2012
  16:10

  tova naistinalie v kanada

 • diqn_bozlev
  diqn_bozlev
  29.01.2012
  16:30

  tova naistinalie v kanada

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org