Довър (Dover) за скумрия на чепаре.

Написано от galin на 02.12.2009 год. пиши по темата
Довър (Dover) за скумрия на чепаре. Много българи които живеят на острова и са запалени по риболова са чували или са ходили на Довър за скумрия. Аз лично за пръв път ходих там миналата година и останах очарован.
Довър се намира на около 80 мили от Лондон, около 2 часа шофиране. За да се стигне до кея на влизайки в града от М20, на второто кръгово се хваща третия изход и се следва пътя докато се стигне до малък паркинг.
Пристигайки там за първи път още на паркинга видях българи, а на самия кей бяха още повече. Освен много нашенци имаше и доста хора от източна европа и бившите съветски републики. Събота и неделя е претъпкано, затова по-добре ако може да се ходи през седмицата. В началото на самия кей в бутката на пазачите може да се купят чепарета, тежести и въдици. Също така пазача минава от време на време с количка риболовни принадлежности по целия кей, така че ако закъсате за нещо може да си купите от него.
По правило от няколкото пъти които ходих там за риба и от разговорите ми с местни колеги установих, че скумрията излиза най-добре сутрин и вечер. Може би най-успешното време за улов е към 19:00 когато идва прилива и често рибата влиза в залива заедно с него. През деня също може да има добра слука но всичко зависи дали ще влезе пасаж. В зависимост от годината скумрията започва да излиза към средата на май докъм началото на септември.
За успешен риболов е необходима здрава пръчка между 3 и 3.6 м, и здрава макара събираща поне 100м 0.50 мм влакно. Линията се построява по следния начин: в края на влакното се завързва здрав вирбел на който се закача чепарето. Чепаретата които се продават са обикновенно с по 5 или 6 куки. В края на чепарето което обикновенно е далго около 1.3 м се завързва още един вирбел и на него се закача тежеста. Както вече казах всичко това се продава на кея.
Замята се колкото може навътре и се опипват различните водни слоеве. Скъмрията може да бъде както близо до дъното, така и почти на повърхността. Аз забелязах, че в повечето случаи кълве когато оставя чепарето да падне на по голяма дълбочина, затова след като замента оставям тежеста да падне на дъното. След това започвам да права резки отсечени движения със сопата и между тях паузи от около 5 секунди. Стремя се през цялото време чепарето да е в долните слоеве. Учудващо често скумрията кълве в непосредствена близост до кея.
Често се улавят по няколко скумрии наведнъж. Влезе ли пасажа може за час да се наловят няколко килограма. Според мен е най-добре рибата да се очисти още на кея на чешмата, така се предотвратява риска от разваляне.
Всичката уловена риба може да се вземе. Кея обикновенно затваря в 21:00, а петък и събота може да се лови и през ноща.
Скумрията може да се приготвя по много начини, но аз я предпочитам на барбекю.
Наслука

Коментари

тази статия има 4 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • milena
  11.12.2009
  17:48

  Вашият коментар...bravo

  mnogo dobre si se spravil

 • andrey_valchev
  13.12.2009
  21:32

  A ....... beshe neveroqtno izjivqvane da vadish po 4-ri ribi navednaj ot 6 vazmojni kuki!!!!!-Amazing feeling

 • iknikolov
  17.01.2010
  22:25

  e galka napravo gi skysa tezi uk ribi

 • galin
  galin
  18.01.2010
  13:03

  Абе на тях не им пука много, нали после ги пускам обратно във водата:)

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org