Щука на изкуствени примамки.

Написано от galin на 02.03.2010 год. пиши по темата
Щука на изкуствени примамки. Преди около 10 години за пръв път отидох за риболов на щука и постепенно тя се превърна в любимият ми вид риба.
Не малко литература съм изчел за улова и, но реално най-много съм научил от практиката. Няма по-добър учител от нея.
Предпочитам да ловя щука на икуствени примамки а не на жива или мъртва рибка. В студените месеци на годината риболова на рибка често е по-резултатен, но за мен емоцията която се изживява с изкуствените примамки е несравнима.
За улов на щука се използват основно няколко видове изкуствени примамки: въртящи блесни, клатещи се блесни (клатушки), воблери, силиконови рибки и туистери, а също и изкуствени мухи. Казвайки всичко това искам да отбележа че разнообразието на изкуствени примамки на пазара в момента е огромно. Продава се какво ли не: от икуствени мишки, патки, жаби и т.н. Лично за мен обаче най-ефективни си остават въртящите блесни. При равни други условия с тях съм хващал най-много щуки. Разбира се трябва да се използват малко по-големи номера. Аз ловя с 4 до 6 номер.
Воблерите са били винаги втори по резултатност. Използвам ги основно в два случая. В обрасли с водорасли плитчини, където водата е от порядъка на 60-70 см изполвзвам плуващи воблери. Плуващият воблер се забива във водата при всяко навиване на макарата и след това изплува когато спрем да навиваме. Този тип воблер позволява да се облавят силно обрасли места без да се закача в коренищата.
Втория случай при които използвам воблери е когато ловя в дълбоки езера на дълбочина над 4 метра. Забелязал съм че воблерите с дълбоко газене когато стигнат до определената за модела дълбочина при равномерно навиване стоят в този воден слой и позволяват да се облови добре в непосредствена близост до дъното.
С всички останали примамки: клатещи блесни, силиконови рибки и туистери, жаби, мишки и какво ли не което съм опитал резултатите се били посредствени и непостоянни.
Два важни момента в риболова на щука на изкуствени примамки. Всеки знае че щуката има зъбата уста и без метален повод преди блесната съществува риска влакното да се претрие в острите и зъби. Използването на метален повод обаче първо намалява далечината на замятането и второ влошава играта особено на въртящите се блесни. Затова опитах вместо метален повод да сменя влакното на макарата от монофилно с плетено (многожично влакно). Многожичното влакно се претрива много по-трудно и е изключително здраво. В продължение на няколко излета нямах нито една изтървана щука заради претриване на влакното. Проблемите обаче се поевиха при насрещен вятър, многожичното влакно изключително лесно се оплита и веднъж оплете ли се няма разплитане. Затова след няколко излете се върнах отново към монофилното влакно и металния повод.
Вторият важен момент е, че куките на изкуствените примамки затъпяват с времето. Не може да се очаква да се засече щука с тъпа кука. Устата и е прекалено кокалеста.
Затова е добре тройките периодично да се проверяват и заточват.
Уменията и опита на риболовеца за успешния улов на щука са важни, но има дни в които просто не ще а в други и на самоделна лъжица съм хващал.

Коментари

тази статия има 1 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • vwsport
    vwsport
    02.03.2010
    21:48

    браво Галине :) статията е много полезна и хубава

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org