Сом в Канада

Написано от galin на 09.09.2010 год. пиши по темата
Сом в Канада Идна кратка история от това лято. Както вече писъх, юли месец бях на гости на моя авер Краси в Канада и направихме доста сериозен риболов. След една седмица на езерото Ниписинг където ловихме хищници (щуки, костури, басове и бяля риба) дойде време да се прибираме към Торонто.

Приятели на Краси обаче ходили за риба на някаква река предната седмица и ни пуснаха мухата да отидем там. Хванли хубави пъстърви и ние решихме да си пробваме късмета за няколко часа на въпросната река по път към Торонто.

Като стигнаме в населеното място където трябваше да бъде реката хората ни упътиха как да я намерим. Оказа се доста серизна по мащаби река (както всичко в Канада). Преправихме блеснарките, сложихме по една малка подвижна тежест, дълъг повод, червей и заметнахме. След два часа безрезултатно чакане, се разходих по брега и видях, че съвсем наблизо по-малка река се влива в тази която ние ловим. Тогава осъзнах че аверите на Краси надали си ловили пъстърва в голямата река а сигурно в по-малката. Събрахме багажа и тръгнахме да търсим по усамотено място на малката река тай като на устието беше пълно с хора да се къпят.

Не след дълго намерихме един мост под който малката река се успокояваше в голям и дълбок вир. Сложих още по-малка поджина тежест 10 гр., отново дълъг повод, грозд едри червеи и заметнах. Подрпрях въдицата на един камък и тръгнах да сглобявам мухарката.

В този момент Краси пробваше на плувка, но вадеше само дребни басове. Тъкмо седнах и извадих мухарката от калъфа и забелязах с периферното си зрение как сопата ми се клати като полудяла, извила се до средата и още малко и ще тръгне към вира. Скочих и засяках. Тръгна тежкко, но не дърпаше като пъстърва. След 10 минути борба рибата почна да се предава и наближи брега. Не можех да разбера що за риба бе това, теглеше към дъното с бавни тласъци. Колко огромно ми беше учудването да видя в тази пъстървова река сом!!! Разбира се не му се разсърдих и си го взехме за вкъщи. Забелязах че в Канада никой не взема сома. Считат го за мръсна риба.

След това презаметнах отново и дозглобих мухарката. Към средата на вира се виждаше плитчина образувана от наноса на пясък. Полека прегазих до нея, там водата беше до колене. започнах да хвърлям с мухарката и на третото или четвъртото замятане забелязах как от дълбокото се появиха два огромни силуета. Те бавно плуваха към плитчината и когато ме наближиха, грациозно ме подминаха и застанаха неподвижно срещу течението. БЯХА ШАРАНИ! поне 7-8 кг всеки. Напълно ме игнорираха, бяха на около метър и половина от мен, леко се поклащаха от течението. Тогава си обясних от къде бе дъшъл и сомът. Влезли са от голямата река, няколко стотин метра по-надолу.

Направих грешка че не се опитах да хвана някой от тях с мухарката. (Наскоро мой познат направи няколко успешни излета за шаран на суха муха). Дори обаче да бях закачил един от тези шарани оставаше въпроса как щях да го извадя с малката си мухарка.

Затова внимателно излязох и заметнах на червей точно там където бяха шараните. Те обаче напъно игнорираха въдицата ми. Поиграха още десетина минути, пошляпаха и изчезнаха.

Ние се прибрахми доволни. Сома беше невероятно вкусен, което не е учудващо при положение че го хванах в пъстървова река.

Коментари

тази статия има 1 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • vwsport
    vwsport
    09.09.2010
    23:14

    exaaa kolko e krasivo :) bravo za ulova

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org