Щука и костур в плитчините.

Написано от galin на 08.03.2010 год. пиши по темата
Щука и костур в плитчините. Недалеч от където живея в Западен Лондон се намира Ruislip Lido (Райслип Лидо), красиво изкуствено езеро, може би около 50 дкр площ. На брега му има много уютен пъб и около езерото обинковенно винаги има много хора да се разхождат. Съвсем случайно чух от един познат че видял умряла щука на брега и реших да си опитам късмета. Като отидох на място забелязах че дълбочината е изключително малка, особенно в близост до брега не повече от 50 см. Освен това езерото беше и силно обрасло което правеше предпочитания от мен риболов на блесна много труден. Все пак реших да опитам с плаващ воблер, който да водя на самата повърхност. Резултат нямаше никакъв защото при всяко мое завъртане на ръчката на макарата волбера макар и минимално забиваше във водораслите които бяха на 10 см под повърнсотта. Това ме накара да се разровя из блесните си където намерих няколко с много плитко газене на фирмата Blue Fox. След замятането на блесната в момента в който тя докоснеше водата започвах да навивам с макарата и по този начин предотвратявайки потъването на блесната, която се движше почти на самата повърхност на водата и можех да я видя добре. Играта и беше многод добра и още при първото замятане последва кълване на дребен костур, което стана буквално пред очите ми. Продължих със същата тактика опитвайки се да държа блесната на самата повърност и имах много добър резултат. Любопитното бе че костурът кълвеше в непосредствена близост до брега което може би се дължеше на факта, че бреговете бяха много гъсто обрасли и рибата се чуввтваше в безопасност в растителността.
Няколко пъти посетих езерото и всеки път използвах същея метод на водене на блесната. Резултатите винаги бяха добри. Улових няколко щуки и доста дребни костури. Най-едрата щука беше към 4 кг и удари на около 2 метра от брега пред очите ми, просто изплува от нищото. Забелязах за пореден път че сравнително бавното водене на блеснат с много кратки паузи е изключително резлултатно.
В Руйслип Лидо може да се лови на изкуствени примамки от октомври до март, като трябва да се използва стоманен повод и уловената риба се пуска обратно във водата. Разбира се необходим е и роболовен билет. Езерото е много красиво и е чудесно място за пикник и почивка.
Освен щука и костур, разбрах че имало шаран, лин, и червеноперка.

Коментари

тази статия има 5 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • andrey_valchev
  15.12.2009
  16:48

  Xodil sam na tova ezero mnogo pati i samo xubavi dumi moga da kaja za tova mqsto!!!

 • du4ana
  du4ana
  29.12.2009
  18:29

  Вашият коментар...Днес се пробвах и аз в този риболов с блесна ! Нямах успех, но го отдавам на това че ми е запърви път и техниката ми не е добра . В общи линии знам че трябва да навивам равномерно след замятането но нещо май не се получаваше както трябва защото едид път закачах водорасли по дъното друг път явно вдигох много спининга защото блесната подскачаше по повърхността ,абе аматйорска работа ! пробвах и с един малък воблер който ми препоръчаха в магазина но и там техниката ми небеше на ниво ! Приемам съвети ,защото ми е интересен начинът на риболов и смятам да се науча и да подобря техниката си !!

 • galin
  galin
  16.01.2010
  05:02

  Аз се каня отдавна да напиша нещо повече за риболова на блесна и тези дни като ми остане време ще го направя. Може би най-важната причина за неуспеха е била че си пробвал на блесна сега декември. През студеното време на годината макар, че хищниците продължават да се хранят, те стават много по апатчни и рядко гонят блесна. За зимата по-подходящо е да се използва жива или мъртва рибка.

 • mitaka59
  mitaka59
  18.07.2010
  15:59

  Вашият коментар...az predpochitam na jiva strav ichakane rekorda mi e 5 kg ekzimpliar

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  10.11.2010
  19:23

  Вашият коментар...Не зная как ще Ви прозвучи но при риболов на блесна на тройката закачам по едно зърно рибено масло.Така винаги успеха ми се увеличава.Е не бива да се очакват чудеса , но все пак успех има.Една от любимите ми блесни е клатушка на фирмата Тоби.От въртелюшките най добре работи блесна Мепс № 3

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org