На Темза за шаран.

Написано от galin на 17.10.2010 год. пиши по темата
На Темза за шаран. Колеги сигурно и при повечето то вас е така, времето за риба все не стига. Колкото повече ходя толкова повече ми се ходи. Преди около две седмици, загърбих ангажиментите и проблемите, натоварих въдиците в колата и тръгнах за риба. Като чуха, че ще ходя, група познати (не рибари) се присъединиха за задължителното барбекю.
Отдавна исках да отида на река Темза за шаран. Само бях чувал че има добри парчета, но освен щуки и костури друго в нея почти не бях ловил. Мястото на което се разположихме беше много живопистно. Намираше се в самият град Уиндзор, на няма и километър от замъка на Английската кралица.
Имаше доста рибари, много от тях от Източна Европа-поляци, литовци и т.н.
Споделиха че риболова бил слаб. Всеки търсеше различна риба. Ловяха и на плувка и на фидер и на блесна.
Брега на който се настанихме беше доста стръмен. Отсрещният бряг бе на около 50 метра и беше обрасъл с храсталаци. Освне това имаше и една голяма и много стара лодка, която сигурно е закотвена там от години. Точно пред лодката течението бе по-спокойно и там реших да заметна. Не подхранвах, просто не се бях подготвил за това. Екипировката ми за шаран е сопи: Sonik SK3 carbon 3lb 3.6 метра, макари Shimano Big Baitrunner, основно влакно Berkley 0.30
При риболов на шаран винаги използвам една кука, ужасно е да ти удари серизно парче и след няколко минути борба свободната кука да се закачи в някоя драка под водата и да се скъса линията.
На едната сопа просто сложих фиксирана тежест, 20 см повод и кука номер 3 на която нанизах 3 царевични зърна. Едното от царевчните зърна бе изкуствено, плаващо за да повдига леко куката над дъното.
Втората сопа заментах отново със същият монтаж, но с протеиново топче.

В продъжение на няколко часа нищо. Знаех си че без да захраня шансовете някой шарко да попадне на моята кука са нищожни, но затова пък на барбекюто се печаха серизни мръвки и бирата вървеше добре.
Една от причините на слабите резултати на всички колеги вероятно беше постоянното минаване на лодки и яхти по реката, които мътеха водата и създаваха огромна суматоха. Една от яхтите даже мина толкова наблизо до брега че ми завлече линията, аванса засвири като луд и ми скъса, при което трябваше да правя монтажа на ново след като поздравих майките на всички на яхтата.

Към следобяда компанията се разотиде, като всички пожелаха наслука. Остана само един авер, но и на него не след дълго му доскуча и почна да играе игри на телефона си. И аз изкарах моят телефон и почнах да звъня на познати и роднини. Тъкмо обеснявам на майка ми, че съм за риба и нищо не пипа когато, върха на сопата с царевица просто се огъна до земята и аванса плавно почна да отупуска влакно. “Айде още една лодка” си помислих първоначално, но в действителност нямаше никакви лодки в този момент.
Авера ми скочи и крещи “въдицата тръгна”. Метнах телефона (после едва го намерих) и още като хванах пръчката усетих много сериозно съпротивление. Рибата не се поддаваше на никакъв контрол и тръгна към драките на моя бряг в дясно от мен. Силното течение допълнително и помагаше. Колкото и да се опитвах да я спра да не влезе в храсталака, тя като по урок си знаеше, че това е най-безопасното място за нея и се набута навътре колкото можа. Мина ми през ума да влязa във водата и да се опитам да я изкарам. После се отказах, реших да не правя сеир на хората, пък и не съм в бг. От друга странa си рекох така или иначе ще я пусна, просто сега я пускам по-рано, без да я вадя от водата. Срязах влакното, събрах багажа и към къщи.
Следващият път ще се подготвя сериозно. Тук в Англия, ловят шарана целогодишно, така че скоро пак ще си пробвам късмета.

Коментари

тази статия има 3 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • vwsport
  vwsport
  17.10.2010
  21:42

  мале незнам за тебе,ама мен чак ме хвана яд за тая риба :D

 • galin
  galin
  17.10.2010
  22:04

  Днес като писах тази статия, ме засърбяха ръцете и ако утре времето е хубаво пак ще прескоча.

 • vwsport
  vwsport
  17.10.2010
  22:11

  аз пък утре след работа тръгвам за нощен риболов на струма ще пиша после да кажа как е минало :)

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org