Места за скобар през зимния сезон

Написано от vwsport на 08.02.2010 год. пиши по темата
Места за скобар през зимния сезон Гонени от инстинкта на типично пасажните риби, допълнително малтретирани от многобройните ята корморани и големият брой бракониери, които са обичайно явление през зимата, скобарите се събират на големи стада и за дълго време през зимните месеци обитават строго определени райони, обикновено в близост до населени места, където кормораните избягват да демонстрират ловните си умения. В темата ще говоря за реките - Струма и Искър,към които съм имал възможността да приктикувам риболова на скобар и бих желал да очертая някои от районите, които са били най-посещавани от риболовци през последните няколко зимни сезона, както и някои особености на риболова по тези места.
Ако хвърля поглед по цялото протежение на Струма, вероятно би трябвало да започна от участъка при село Невестино. В една отсечка от няколкостотин метра между двата моста през зимата се събират стотици въдичари. Сигнал за масова "атака" на тези места обикновено е вестта, че рибата е започнала да “кълве” на гола тройка.
В късна есен все още може да се излъже по нещо на бял червей или на троха хляб,но вече става все по трудно да излъжем някоя риба през есенния и по скоро зимния сезон , защото винаги ще се намерят и тарикати(косачи), които да опитват лесен улов със забранени от закона средства.
Вировете около село Пастух са следващото популярно място. Там реката предлага разнобразна обстановка - има дълбоки вирове, има и хубави разливи. Рибата не винаги е в един и същ участък. Случвало се е късметлиите да я ловят през целия ден, а въдичари, разположени на същия вир, но малко по-встрани, да си останат само с надеждите. В този смисъл шансът често играе важна роля за резултатите от излета. Понякога движението на пасажа се познава по извадените риби. Наблюдавал съм следната картина. Дълго време никой да не вади риба. От най-левия фланг правят сефтето, после скобар вади следващият въдичар, след минути кълве и на съседа му. Докато премине пасажът, почти всеки изважда по някоя и друга риба. При връщането му пък офанзивата започва в обратна посока, но пак за кратко. Въпреки, че през зимата рибите не правят големи преходи, поне в рамките на един вир често менят позицията си.
В недалечните години около Бобошево бяха като че ли най-известните скобарски места по зимна Струма. С построяването на новия мост големият вир при казаните се загуби и реката донякъде промени своето корито. Сега най-често риболовците се задържат над стария мост, в района на помпената станция. Някои слизат и надолу, където в рамките на градчето има няколко много подходящи вира.
През есента силен риболов се прави на култовото място “баражите” под благоевград, баража държи всякакъв вид риба но най-често през този сезон се лови скобар,черна мряна,морунaж и кефал. Следващите места са вировете при "Монца", малко след Благоевград. Също култово място е моста на село Железница и след него под самото кафене.В дащните дни, когато рибата е благоразположена, от там никой не си тръгва без улов, а някои дотолкова се увличат, че забравят за всякакви норми. Добрите вести бързо се разчуват, тръгне ли рибата, наоколо може да се срещнат автомобили с регистрационни номера от няколко области. И тук през зимата никой не мисли за естествени примамки, щом излезе модата на нейно величество Голата тройка. Коментарите се свеждат преди всичко до печелившия за момента цвят, понеже рибата изобщо не е равнодушна към оцветяването на тройката. В миналото се практикуваше улов с оксидирана (черна) тройка, после включихме и бялата, а вече приоритет имат червени, зелени и... кой знае още какви.
През последните години река Искър сериозно конкурира Струма по отношение на зимния скобарски риболов. Едва ли има запален скобарджия от Западна България, който да не е посещавал или поне чувал за вировете на Роман. Реката е опасана с масивна растителност и местата са обособени, а най-населените с риба - ограничени. Там присъствието е буквално денонощно. По-натам следват вировете край психиатричната клиника в Карлуково. Освен с автомобил там има и друга възможност за достъп. Жп линията София - Червен бряг - Варна минава над реката и пътническите влакове спират на гара Карлуково. В един период през миналата зима този район беше сред най-перспективните по цялото средно течение на Искър. Край село Реселец реката се разлива, течението се забавя и се оформят редица примамливи скобарски места, посещавани през зимата.
Като че ли вирът над моста за село Сукаче в рамките на Червен бряг е най-популярното зимно сборище на рибари по Искър. Освен местните хора тук има всекидневно присъствие от софиянци и плевенчани. Скобарът се лови на приливи и отливи от ноември та чак до март, като и тук най-сигурната примамка за целия зимен сезон е голата тройка в различни цветови нюанси. За разлика от Струма обаче, тук белият червей не е за отписване. Не само заради скобарите, които го приемат, особено ако се прибави известно количество в захранката, но и заради присъствието на солидни бели мрени.
Редно е да се отбележи различието на двете реки по отношение на съпътстващите скобара риби. Не, че разнообразието е голямо, но освен скобар винаги може да се очаква и нещо като допълнение, като гарнитура към основното ястие. За Струма това безспорно е морунажът. Лови се успоредно със скобара, понякога дори е по-активен от него. Рядко, по-скоро епизодично може да се обади кефал. В това отношение Искър има известно предимст во, понеже като алтернатива на скобара в повечето случаи се явява бялата мряна. Едва ли може да има недоволен въдичар от възможността да се пребори с тази силна и атрактивна риба. В отделни меки дни, дори и през зимата около С изброените, все популярни места по двете реки не считам, че съм описал всички възможни маршрути за зимен скобарски риболов. Обръщайки се назад в годините, забелязвам, че всяко от тях е било атрактивно за определен период или през определена година. Може дори да се каже, че не всяка зима скобарите показват еднаква активност. Преди две години имаше бум на скобарските фиести по река Искър, през миналата зима резултатите бяха значително по-скромни. По отношение на Струма там изявите му като че ли са по-постоянни.
Като заключения ще кажа,че риболовът на скобар на стръв не е никак лесен. когато имаме шанса да уловим тази риба, изживените емоции топлят така, че се забравят всякакви зимни несгоди.

Източници. Vwsport и http://web.search.bg

Коментари

тази статия има 9 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • galin
  galin
  08.02.2010
  22:36

  Аз също съм забелязвал многократно този феномен. Рибари нареди един до друг в продължение на десетки метри и когато пасажа тръгне от едната страна към другата един след друг следват удар след удар.

 • galin
  galin
  06.05.2010
  15:12

  Най запомнящия ми се излет за скобар беше на Дунав, край Свищов.

 • borislav_79
  02.02.2012
  19:25

  Вашият коментар...na reka struma sld balgoev grad na hodojnika dava skobar na troha izlizat razmeri do kilogram i polovina nai ve4e v brzeq pod gepe mosta

 • asen1989
  asen1989
  02.02.2012
  23:15

  на кое казват вира при художника ?

 • vwsport
  vwsport
  05.02.2012
  11:29

  след монца реката прави доста кривини и извивки там му казват художника

 • asen1989
  asen1989
  10.02.2012
  12:49

  много не ми се вярва там да дава но ... ако иска6 намери ме пак в фаса едни приятели ми дадоха доста инфо за 2 места в близост до блк но нее нужно всички да разбират и без това е пренаселено по вировете :)

 • vwsport
  vwsport
  10.02.2012
  15:46

  намери ме в скайп freshman89

 • misho 68
  12.01.2013
  16:43

  zdr.v momenta izlizat beli Mreni,Skubar i morunaj na r.Leferdja-c.Bregovica

 • misho 68
  12.01.2013
  16:59

  органите на ИАРА да проверяват-вземат се количество-риба от риболовците

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org