кебап от сом в тиква

Колеги споделям с вас една доста нетрадиционна рецепта за приготвянето на този сладководен гигант.Рецептата е уникална.
Вземаме една средно голяма тиква.Измиваме я старателно под вода и подсушаваме.Другото нещо което е необходимо това е котлетите от сом,2-3 л-ци олио,кромид лук,2 л-ци брашно,л-ца червен пипер,чаша сухо бяло вино,л-ца доматено пюре,щипка захар,1/2 л-ка лютив пипер/чили/,1/2 ч.ч.бульон от зеленчуци.
Запръжваме в малко мазнинка котлетите 5 мин и отцеждаме от мазнината.Добавяме лука,брашното,червения пипер,виното,домат.пюре.След като виното се поизпари добавяме червения пипер,щипка две канела,щипка две захар,, лютия пипер/чили/,бульона предварително разтворен в топла вода.Всичко това се осолява на вкус.Готовата смес се изсипва в предварително почистената и издълбана с помоща на лъжица тиква.Вътрешноста и се натрива със сол и смлян черен пипер.Похлупваме с капака.Увиваме в домакинско алуминиево фолио като подарък и в тавичката сипваме ч.ч.вода.Печем на умерена фурна 3/4 ч-170-200 градуса.След това махаме фолиото и допичаме тиквата още 20-на минути.Охлаждаме на стайна температура 1 ч.Време в което минават ракиите и салатите.След като сипем по чинийките за сервиране си сипваме винце.То е просто задължително и е добре да е престояло на стайна температура.Така приготвения сом се е заздушил и е направо върха.През цялото това време ни се свива стомаха в очакване , но пък знаем поне защо е.Ми това е.Наздраве и да Ви е сладко!

Коментари

тази статия има 2 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • galin
    galin
    20.10.2010
    22:58

    Владо страхотни рецепти си пуснал в днес. Тази със сома звучи много добре, жалко че не я знаех по рано, лятото имах късмет да хвана добър сом, но го пържихме и чесно казано макар че беше много вкусен можеше да го направим по различен начин.

  • vlado_fidera
    vlado_fidera
    21.10.2010
    07:48

    Галине по принцип наистина че сома може да се приготвя и пържен , но става по тежък за консумация.Най добре е сома да бъде приготвен задушен на фурна или в кален гювеч.

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org