Стойки за въдици и сигнализатори. (Rod pod and bite alarm)

Написано от galin на 30.03.2011 год. пиши по темата
Стойки за въдици и сигнализатори. (Rod pod and bite alarm) Спомням си времето когато като ученик се качвах на автобуса от Разград за село Сейдол с раница пълна с риболовни принадлежности, сядах на първата седалка и молех шофьора да ме спре на язовира с “помпата” след селото.
Не е за вярване как се променя всичко в живота. Имах една чешка пръчка Липно и руска макара Делфин 6, това беше моята гордост. Имах и няколко деодоранта събрани от контейнерите на които бях навил корда, накрая тержест и две куки-това ми бяха такъмите. Звънци направени саморъчно от бушони. Кеп си бях направил от арматурно желязо.

Сигруно тези неща навяват спомени на много колеги.
Тогава въдицата подпирах на чатал намерен някъде по брега. Хваща ме носталгията по онези времена, а и риба имаше, не беше още унищожена от бракониерите.

Аз малко се отплеснах. Това за което исках да пиша е какво се използва днес вместо дървен чатал и звънец от бушон.

Става въпрос за Rod Pod, така се нарича на анлийски. На български си е просто стойка за въдици. Това е сглобяема констукция, направена от леки материали. Обикновенно на една стойка могат да се поставят 3 въдици. Погледнете снимките за да добиете визуална представа. Повечето от тези стойки са разтегателни и могат да се настройват според нуждите на дължина и височина. Обикновенно са много леки и след като се сгънат не заемат място.

Тези стойки са изключително удобни при неравен терен и при каменист бряг където обикновенна стойка, която се забива в земята е неизползваема. Краката им могат да се разстягат и това позволява да се риболовства даже и на иключително стръмен терен. При използването на тези стойки нито една част на въдицата не се опира на земята, тоест тя се предпазва от кал и мръсотия.

Друго съществено предимство е, че всички въдици са подредени успоредно една до друга и са лесни за наблюдение.

На тези стойки могат да се монтират така наречените bite alarms или сигнализатори. Това са приспособления на които ляга предната част на въдицата а влакното се прокарва през улея на малка шайба. Сигнализаторите обикновенно имат пищялка и червен и зелен светодиод. Обикновенно зеленият свети когато сигнализатора е включен а червеният когато се регистрира кълване. При кълване, шайбата се завърта и сигнализатора издава както звуков така и светлинен сигнал. Сигнализаторите се захранват с 9 волта батерия. По скъпите модели са водонепропускаеми.

Повечето имат настройка за сила на звука, някои и за чувствителност при която да реагират. Освен това може да се променя и тона на звука, така че ако имаш три въдици на стойката и на всeки сигнализатор си сложил различен тон, то ако цакаш карти с колегите и си се заплеснал и не видиш кой е изпищял то по разликата в тона може да кажеш на коя въдица е пипало. Няма да се учудя след някоя друга година тези сигнализатори да имат мелодии като мобилни телефони и на единият да можеш да си запишеш, Радка Пиратка, на другият Моцарт.......:)

Понеже живея в Анлия мога да кажа как вървят цените им тук. Например най-евтините сигнализатори са по около 10 лири, най евтините стойки са по 20 лири. Ако човек иска да си купи нещо по-качествено обаче ще трябва да се бръкне малко повече. От опит знам по-добре е човек да изчака да си спести пари и си купи нещо прилично отколкото най-евтиното и после да го хвърли (след като си строши нервите с него).
Така че средно качество стойка с три добри сигнализатори тук струват към 100 лири.

Аз лично мисля че за риболовец който е почитател на дънният риболов това е инвестиция която многократно се изплаща. Добра стойка и добри сигнализатори могат да се ползват много години ако се полагат грижи за тях.

Няколко линка където може да видите и да научите повече за стойките и сигнализаторите:

http://www.youtube.com/watch?v=5rwLUoukLW0

http://www.youtube.com/watch?v=gtRTnzlhOd0&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=XxkAtSHzrq4

Коментари

тази статия има 4 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • vwsport
  vwsport
  22.02.2010
  11:21

  много хубава статия Галине браво :)

 • vwsport
  vwsport
  21.03.2010
  10:46

  хаха на единия радка пиратка на другия Моцарт :D :D :D eee tva cepi mraka

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  26.01.2011
  16:19

  Вашият коментар...Галине много ми хареса написаното от теб.Върна ме в годините на доброто старо време когато риба наистина имаше ито в големи количества, а такъмите бяха наистина от най простите , но затова пък ловяха.Сега всеки ден излиза нещо ново и ново , но както един печен риболовец казваше старото си е старо и е изпитано с годините.Още ползвам от 1982 година една пръчка на немска фирма на която пръчка за 23 години съм подменил само водачите.Не е мръднала.Дължината и е 2,40 м.Аз също съм ловил с така направените шишета.На една шише намотавах по 50-на м влакно вкарвах една подвижна дънна тежест, правех възел с 4-5 намотки , който възел ограничава движението на тежеста.Връзвах куките и на тях залагах какво ли не.Така имам уловена 2,4 кг бяла риба с дължина 74 см.Стръвта ми бе опашка от умрял уклей.Ефекта бе поразителен.
  Сега използвам електронни сигнализатори, специални колчета и какво ли не, но има моменти в които не ловя и нищо, а преди поне имаше моменти в които съм хващал риба с килограми и съм я връщал обратно , защото не можех да си я донеса от Д.Богров до Хаджи Димитър където живеех.

 • tanyoboss
  23.07.2012
  20:42

  da kolegi dobroto staro vreme

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org