За клен на река искър

Написано от vwsport на 11.11.2010 год. пиши по темата
Преди години като по малък ходех по цял ден на искъра под панчаревското езеро за риба.Гонех главно клена по вировете.Ловил съм го и на жито,като най-големия ми беше близо 800гр,но най ми правеше кеф да ловя на скакалец.Събирах скакалци в един буркан и газ към реката.Излизаха кленчета от всякакви размери,като съм имал и доста добри екземпляри.Такъма ми беше следния въдица 2.40 метра с основно 0.16 и повод около метър 0.10.За плувка слагах тънко кучанче от царевица,която предварително лакирах(това го видях от един доста добър риболовец от герман,които просто е цяря на кленовете по реката) също така става и с гъшо перо.Ловях с кука № 10 като закачах скакалеца точно за главата.Много е голяма тръпката като видиш клена как излиза от дъното и атакува скакалеца.След като повлече плувката се чака около 5 секунди и тогава се засича,защото много пъти рибата не е достатъчно нагълтала стръвта.Освен на скакалец,съм ловял и на малка пиявица,клена пак взима добре,но не толкова добре колкото на скакалеца.Скоро не съм практикувал този риболов за клен,но съм убеден,че ако се пробва ще има доста добри резултати.

Коментари

тази статия има 3 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  12.11.2010
  13:14

  Вашият коментар...Любо за коя част на реката говориш? Аз клен съм гонил по р.Искър в района след гара Лакатник , Оплетня, Левище , гара Пролет.Под самата гара има един доста дълъг и дълбок вир.Казват му Петковия вир.По надолу е разклона за манастира Седемте престола.На този вир съм имал запомнящи се излети на клен с мухарката, с естествена стръв-щурци, скакалци, пиявици, попопови прасета, мамарец, тинявец.Тръпката е незабравима.Клена в река няма нищо общо с клена по затворените водоеми.Той е много по борбен и ри всяко подценяване може да ни остави с празни ръце.А какъв е този ночин за лакиране на царевицата? Струва ми се интересно.Би ли казал как го правиш?

 • vwsport
  vwsport
  12.11.2010
  19:11

  владо говоря за река искър която се влива в панчаревското езеро и после излиза от него и тръгва към дефилето.Аз съм ги ловил от стената на езерото надолу.За царевицата я лакирам с най-обикновен безцветен лак.Отрязвам около 4-5 см от кучанчето и после го минавам цялото с лак за да не попива вода.

 • rino94
  22.07.2014
  11:17

  Колега за този вир под гарата на Лакатник съм чувал че е дълбок около 4-5 метра и съм чувал слухове че е хващан сом там. Знаеш ли добри места за риболов там .На Лакатник по пътя след гарата при веца Искъра е много бавен и изглеждат перспективни места. Ловил ли си там и ако да каква риба излиза. Наслука.

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org