Монтаж на косъм

Написано от vwsport на 12.02.2010 год. пиши по темата
Монтаж на косъм Съвременният монтаж на косъм е измислен от Кевин Мадокс и Лен Mидълтън в края на 70-те. Те експериментират в голям аквариум, където могли да наблюдават, как се храни шаранът. Забелязали, че той всъщност бил доста подозрителен и дори ужасен от размахващите се пред устните му кука и повод. Тогава Мадокс решил да представи стръвта по един много по-фин и елегантен начин – привързана към куката с един двуинчов косъм, “дарен” любезно от съпругата му. Той привързал стръвта към извивката на куката и дългата гъвкава коса позволила на шарана доверчиво да лапне примамката и да я придвижи назад в устата си към гълтачните зъби, без да усети желязната кука или дебелия повод в устните си.
Монтажът на косъм променил оттогава много шаранджийския риболов. Вече ударението било преместено от това, как да се избегне недоверчивостта на рибата към стръвта върху това, как да се извърти куката и да се забива в устните на рибата при изплюването на стръвта.
Шаранът в повечето случаи използва устата си, за да вкуси храната – всмуква и изплюва бързо. Ако той не хареса вкуса, няма да я докосне отново. Когато използвате монтаж “на косъм”, шаранът се самозасича още при вкусването на стръвта. Специфичният начин на монтаж пречи куката да бъде изплюта. Този монтаж е за препоръчване и при употребата на по-твърда стръв, която трудно бихме поставили на куката по стандартния начин – чрез нанизване.
Монофилно влакно, плетено и конец, или новите комбинирани линии за поводи от конец със силиконово покритие, всички те са добри материали за направата на монтажа. Не използувайте малки диаметри, тъй като те правят възли. Възползвайте се от здравината и от износоустойчивостта на по-дебелите линии.
Комбинацията от монтаж “на косъм” и полуфиксирана тежест е най-доброто. Но още по-добре е, когато на косъма има поставен и поплавък. Тази част от системата зависи от конкретните условия. Ако ловите шаран там, където подводните препятствия са малко, оставете куката съвсем леко да докосва дъното, а не да се развява над него на няколко сантиметра. Това е доста подозрително, не мислите ли?! Ако по дъното има препятствия, вдигнете стръвта на няколко сантиметра.
Монтажът на косъм е лесен за направа. Всичко, от което имате нужда, е добра кука, качествено влакно или конец за повод, силиконова тръбичка (не е задължителна) и малко търпение. Идеята на монтажа е да разделя стръвта от куката. Така всяка риба ще поеме доверчиво стръвта, защото тя се държи естествено във водата.
Най-лесният и най-ефективен метод за връзването на косъма е употребата на възел, наричан безвъзлов (knotless knot). Този възел е много елементарен и лесен за връзване. Просто се използва самият материал за повод и се поставя на желаната дистанция от извивката на куката. Не ви препоръчвам да правите косъма отделно от повода!
Връзване
1. Направете малък клуп в единия край на повода. Този клуп ще се използва за поставяне на стопер, за да не изпада стръвта.
2. Използвайте игла за стръвта, за да я нанижете върху повода или върху тази част, която в последствие ще стане косъма.
3. След като стръвта е нанизана и застопорена със стопер, вдявате другия край на повода в малко парче шлаух и след това го нанизвате и на куката, и го изтегляте до началото на извивката. След което прекарвате повода през ухото на куката и изтегляте така, че топчето (стръвта) да е на максимум 1 см от куката.
4. След като сте нагласили и дължината на косъма, можете да започнете да намотавате повода около стеблото на куката. Започвайте намотките не от страната, където ухото се затваря, а от другата. Направете около 7-10 намотки по посока стръвта и след това се придвижете обратно или направо вкарайте края през ухото, или направете няколко намотки в обратна посока (посока към ухото) и тогава го мушнете през ухото на куката.
5. Изпънете здраво повода и капнете малко каноконлит върху намотките.
6. След това можете да нанижете и шлаух върху възела, но това не е задължително. Вържете вирбел в другия край на повода и сте готови!
Веднъж вързан косъма, на него може да се монтира както протеиново топче, така и царевични зърна или каквато и да била друга стръв, стига да е съобразена с дължината на косъма. Дължината може да се коригира. Придвижвайки парчето шлаух към ухото на куката косъмът ни става малко по-дълъг, но моя съвет е да не го правите. Когато косъмът започва толкова високо от стеблото, шанса рибата да изплюе стръвта и да не се закачи е по-голям.
най-добрата дължина на косъма, мерена от извивката на куката, е между 2 и 10 милиметра.
По метода на опита и грешката, сами можете да настроите дължината на косъма спрямо големината на куката и на стръвта. Ако имате доста изпуснати риби, като в началото ги усещате на линията си, след което те успяват да се откачат/изплюят стръвта с куката, значи едно намаляване на дължината на косъма може да ви реши проблемите.
Използвайки монтажа “на косъм”, вашият улов несъмнено ще се увеличи!

Източник:http://www.daznaeshkak.com

Коментари

тази статия има 6 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • galin
  galin
  12.05.2010
  13:22

  Набират ли популярност монтажите на косъм в бг?

 • vwsport
  vwsport
  13.05.2010
  18:26

  да набират и то с доста добра скорост :)

 • vlado_fidera
  vlado_fidera
  10.11.2010
  19:15

  Вашият коментар...независимо дали ловя на плувка, на фидер или на дъно винаги използвам метода на "косъм"като за стръв използвам протеинови топчета , пелети.

 • Jovani71
  Jovani71
  30.08.2011
  11:26

  Вашият коментар...A ima li zna4enie rammer na kykata

 • lightroomGof
  13.09.2019
  23:13

  "https://adobe.com/" - Adobe Lightroom is the most ordinary compulsion editing software in place of the purpose photographers, with hundreds of thousands of effects and presets available on the internet.

  You can download Lightroom from Adobe’s website.

  "https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Lightroom" - Adobe Lightroom presets aid you to redact your photos in record term past doing a lot of the position suitable you. You can altogether essay minus a pre-defined capacity, while keeping your initial image and reverting break to it at anytime.

  You can use:
  Lightroom Presets for Wedding Photography
  Lightroom Presets for Baby and Family Photography
  Lightroom Presets for Headshots
  Lightroom Presets for Senior Portraits
  Lightroom Presets for Landscape
  Lightroom Presets for Nature Photography
  Lightroom Presets for Food Photography
  Lightroom Presets for Car Photography
  Lightroom Presets for Real Estate
  Lightroom Presets for Product and Fashion Photography

  And a "https://mrlightroom.com/shop/lightroom-presets/sam-lightroom-desktop-and-mobile-presets/" - Sam Lightroom Desktop and Mobile Presets
  for everyday shooting.

 • lightroomGof
  23.09.2019
  05:05

  "https://adobe.com/" - Adobe Lightroom is the most popular copy editing software in the secondment of photographers, with hundreds of thousands of effects and presets readily obtainable on the internet.

  You can download Lightroom from Adobe’s website.

  "https://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Lightroom" - Adobe Lightroom presets supporter you to crop your photos in relate time by means of doing a lot of the work after you. You can simply crack out a pre-defined really, while keeping your initial facsimile and reverting following to it at anytime.

  You can use:
  Lightroom Presets for Wedding Photography
  Lightroom Presets for Baby and Family Photography
  Lightroom Presets for Headshots
  Lightroom Presets for Senior Portraits
  Lightroom Presets for Landscape
  Lightroom Presets for Nature Photography
  Lightroom Presets for Food Photography
  Lightroom Presets for Car Photography
  Lightroom Presets for Real Estate
  Lightroom Presets for Product and Fashion Photography

  And a "https://mrlightroom.com/shop/lightroom-presets/sam-lightroom-desktop-and-mobile-presets/" - Sam Lightroom Desktop and Mobile Presets
  for everyday shooting.

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org