Никулденски шаран в тесто печен на подница

ПРОДУКТИ: 1 по голяма риба за печене не по малко от 2,5-3 кг,моркови 2-3 бр, чаена чаша ориз, скилидки чесън, ситно нарязана глава кромид лук, орехови ядки около 1 чаена чаша, задушени в масло и копър гъби, шепа две стафиди, сол и черен пипер на вкус, чаена лъжичка девисил,мащерка 2-3 щипки, олио, 1 винена чашка сухо бяло винце, брашно , мая, вода за замесване на тесто.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Рибата се почиства от вътрешности , хриле, перки и се измива под течаща вода.Подсушаваме я с мека домакинска кърпа и я натриваме от вън и от вътре със сол и черен пипер на вкус и оставяме на студено за не по малко от 1,5-2 ч.През това време на котлона в съд задушаваме до готовност продуктите за плънката.След като стане готова се оставя да се охлади.Напалваме огън и чакаме докато се образува жар.Слагаме подницата в нея до момента в който глината побелява, а капака на връшника стане почти червен.Тогава разравяме жарта и отстраняваме подницата.Напълваме рибата с плънката , увиваме я в тестото и я слагаме в подницатаЗахлупваме с връшника и засипваме с гореща пепел и жар.От време на време сменяме жарта с нова , за да е постоянна температурата.Така подницата поема и задържа топлината.Ястието се пече бавно и равномерно.Подобно рибно ястие става невероятно вкусно и изпива доста количества бяло вино и бира.Все пак не прекалявайте.Ястието се консумира бавно и с много апетит.Наздраве, и добър апетит от мен!

Коментари

тази статия има 2 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • galin
    galin
    04.12.2010
    16:29

    Страхотна рецепта Владо

  • vwsport
    vwsport
    05.12.2010
    18:36

    точно като за празника.

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org