Слайдер

Написано от vwsport на 03.02.2011 год. пиши по темата
Слайдер Най-подходящите условия за работа със слайдер е, когато ловим на дълбочина над три метра и използването на ваглер е доста трудно. Тази характеристика отговаря на повечето водоеми и в България. По принцип е добре да няма течение и силен вятър, но ако сте построили правилно линията, ще се справите и с тези условия.
След като сме подготвили въдицата, идва ред да се забърка подхранката. Ако ловях на фидер, нямаше да храня допълнително, но с ваглера идва ред на топките и прашката. Във водоема, в който ловя, ми е необходима тежка и лепкава подхранка, която ще стигне дъното, без да се разпадне. В случая съм забъркал 2 кг Van Den Eynde RECORD GOLD, 2 кг Van Den Eynde SUPER ROACH и 1 кг Van Den Eynde DYNAMIC FEEDER, която е много лепкава и прави сместа стегната.
Ако ловях платика, храната щеше да изглежда доста по-различна. Ще припомня накратко коя подхранка за кои случаи е подходяща:
Лепкава подхранка: Secret, Natur, World Champion, Super Black, Super Roach, Black Roach.
Лека подхранка: Super Lake, Super Match, Super Cup, Galeta, Special.
Подхранка за червеноперка: Secret, Super Roach, Super Black, Galeta, Super Match.
Подхранка за платика: Super Lake, World champion, Super Match, Special, Galeta.
В началото на риболова повечето колеги замятат внушително количество подхранка с убеждението, че трябва да образуват хранително петно. Аз лично никога не правя така. Просто подавам по една топка храна след всяко презамятане. Това може да отнеме повече време, докато завъртя рибата, но в продължение на 5-часовото състезание ще хващам риба еднакво през цялото време.
След като сте си направили системата и сте подхранили добре, проблем може да възникне единствено при замятането. Наблюдавал съм много пъти колеги, добри състезатели да замятат погрешно слайдера. Правилното замятане се състои в това цялото движение да протече плавно, а не рязко или много засилка.
При погрешно замятане крайният резултат е неприятно оплитане. Друг начин да предотвратите това е да изпънете линията, преди да падне във водата. Това се постига, като секунда преди ваглерът да падне във водата, поставите пръст върху шпулата.
Започвам риболова на три червени (бели) червея и не след дълго вадя първата червеноперка. Има доста силен вятър, който ми създава проблем, но когато утихва, успявам да направя добра серия от червеноперки. Поради лошите атмосферни условия се налага да използвам клипса на шпулата, за да съм сигурен, че ловя на едно и също място. След 5-часов риболов мога да кажа, че излетът беше успешен. Хванал съм 20 кг риба, не е зле, като се имат предвид атмосферните условия.
Монтажът за подвижна плувка
Започнете с основното влакно 0.20 мм. Все пак ще замятате тежка плувка и има възможност за заплитане, така че по-дебелото влакно е по-добрият вариант. Освен това по-дебелото влакно се контролира по-лесно. Подберете плувка, която подхожда на условията. Аз използвам 3SSG (4.8 г) за дълбочина до 4.5 м и тихо време, 4 SSG (6.4 г) за дълбочина над 5.40 м и за лошо време, а за екстремни дълбочини и бурен вятър - 5 или 6 SSG (8 или 10 г).
След като прекарате плувката върху основното влакно, идва ред на утежнението. Използвам винаги един и същи начин, в който съм убеден, че рядко се оплита.
Първо слагам група от олово на 1.20 м от куката. Групата се състои от SSG (1.6 г) олово и една съчма ААА (0.8 г) най-отгоре. Малката съчма спомага плувката да не се отделя от групата олово по време на полета. 60 см по-надолу слагам една съчма №2 (0.3 г) и на още 45 см още една съчма № 2. След това идва ред на вирбела и повода, който е 0.14 мм Shimano silk shock и кука Mustad bream feeder № 14.
Подвижен възел
Над плувката слагам подвижен възел, който ограничава перото на желаната от мен дълбочина. Оставям дълги мустаци – около 1.5–2 см, като по този начин не пречи на замятането. Ако ги отрежете прекалено къси, те стават твърди и влакното се закачва по водачите. За връзването на възела виж схемата.
Измерване на дълбочината
След слагането на стоперния възел ще измерим дълбочината. Махам една съчма SSG от групата олово, като по този начин линията става по-лека, а антената на плувката изскача повече от водата. Това улеснява измерването на точната дълбочина. Слагам тежък дълбокомер и замятам. Ако съм нагласил линията много плитко, плувката потъва. Налага се да преместя стопера нагоре. Ако обаче съм надвишил дълбочината, плувката ще стърчи повече от необходимото и ще се наложи да сваля стопера надолу към куката.

От Алън Скотърн

Коментари

тази статия има 1 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

  • galin
    galin
    13.03.2011
    20:55

    Много добра статия

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org