Риболов с фиксирана плувка

Написано от vwsport на 02.04.2011 год. пиши по темата
Риболов с фиксирана плувка Риболов на фиксирана плувка се практикува, когато има дълбочина до 3,5-4 м и сравнително равно и чисто дъно. За пълноценен риболов е необходима мачова пръчка 4,20 - 4,50 м, бързооборотна макара, набор ваглери, оловни съчми, система за закрепване на ваглера, потъваща корда и маркер за кордата.
Нашият пазар предлага голямо разнообразие плувки за английски риболов, но аз ползвам ваглери с регулируеми тежести. Регулирането на тежестта върху ваглера ми дава възможност да олекотявам или утежнявам линията си.
Закрепването на ваглера става по два начина със система за закрепване - фиксатор или твърди оловни съчми. Фиксаторът обаче е по-надежден, тъй като при по-тежките ваглери съчмите могат да се разместят и да се промени дълбочината. Някои монтират вирбел на дълбочината, на която ще ловят, но аз предпочитам фиксатор.
Ще се спра на три вида утежнения, които са стандартни за английския риболов с фиксирана плувка.
До 1-1,50 м
На тази дълбочина аз ползвам ваглер от 4 до 6 грама в зависимост от разстоянието, на което ще ловя, и силата на вятъра. Основното влакно е 0.14 мм. При тази система на линията има само една съчма, поставена върху вирбела. По този начин линията пада плавно и обира рибата от всички слоеве на водата. За тази дълбочина най-подходящи са дългите и тънки ваглери тип пауново перо.
До 1,5-3 м
За тази дълбочина най-подходящи са плувките от 6-10 грама, като всичко зависи отново от атмосферните условия. Основното влакно е 0.14 мм. При тази система за утежнение използвам оливетка 0.75-1 грам. Добре е да стопирате ваглера с фиксатор, тъй като тежките ваглери могат да разместят съчмите ви и да променят дълбочината. Върху вирбела се монтира само една съчма. По този начин стръвта пропада по-бързо към придънния слой във водата, а спазването на разстоянието от съчмата до оливетката няма да ви обърква линията при хвърляне.
Над 3 м
При тази дълбочина и голяма дистанция ползвам ваглери от 10 до 14 грама. Основното влакно при тази система е 0.16 мм. Монтирам отново оливетка 1.5-2 грама и три съчми, разположени ветрилообразно. Тази линия потъва още по-бързо към дъното, тъй като на тази дистанция и дълбочина рибата е по-спокойна и пипа по-смело.
При всички системи поводът е 0.10-0.12 мм. Преди риболов задължително измерете дълбочината. Това става с малка сонда или с по-голяма съчма. Изберете си ориентир и хвърляйте на едно и също място. Ако имате маркер, добре е да бележите кордата си, за да хвърляте още по-точно. След това захранете участъка за риболов с прашка. Овлажнете подхранката повече, за да стане по-лепкава. По този начин топките ще потъват до дъното и едва там ще се разпадат, като образуват хранително петно. Добре е в подхранката да сложите от стръвта, на която ще ловите.

Източник:fishing-mania.com & nalov.com

Коментари

тази статия има 2 коментара. Не бъди срамежлив - остави своя коментар!

 • marin
  13.03.2012
  18:48

  vmesto da fiksiram plutno vaglera ot dvete strani,ostavqm svobodni okolo 20sm,taka se namlqva silata na udara pri zasi4ane i po malko se natovarva liniqta

 • vwsport
  vwsport
  13.03.2012
  18:54

  и аз така правя като теб ;)

Трябва да сте влезнали в системата за да напишете коментар.
Към страницата за логин.

All rights reserved TopBG.org